Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sunbonnet Sue

13. 9. 2007

Vzor holčičky se skrytou tváří se poprvé objevil kolem roku 1900. Dívka se objevovala v nejrůznějších situacích a kostýmech. Postupně ji začal doprovázet chlapeček v overalu, který měl také schovanou tvář v kloboučku. Zpočátku se děvčátko jmenovalo vždy Sunbonnet Sue, chlapeček byl k vidění pod jménem Overall Bill, Sam nebo Sombrero Boy. Později se jména postaviček začala měnit tak, jak se lišil i jejich design – od jednoduchých dětských postaviček až po elegantní slečny.

Postup práce

1. Na průhlednou popisovací fólii si překreslíme jednotlivě všechny části naší Zuzanky (Sunnbonnet Sue jsem si trošku počeštila) – to znamená ručičky, sukýnku, zástěrku, ...

2. Každý dílek si očíslujeme tak, jak se bude postupně přišívat k pokladové látce

3. Vystřihneme všechny části a znovu je překreslíme na kartonový papír. Znovu všechny části vystřihneme.

4. Ještě jednou (už fakt naposledy) překreslíme vodou smývatelným fixem všechny části Zuzanky na látku. Při vystřihování z látky si necháme cca 5 mm na švový přídavek.

5. Švové přídavky nastříháme (dostříháváme 2 mm před fixem), přišpendlíme papírovou šablonu k látce a nastříhané švové přídavky přežehlíme přes šablonu.

6. Opatrně odstraníme špendlík i šablonu a rubem přižehlíme na vlizelín.

7. Všechny dílky poskládáme na podkladovou látku tak, jak chceme, aby byla Zuzanka nakonec umístěná a obkreslíme si zlehka její obrysy.

8. Postupně podle číslování, které jsme si udělali na začátku, přišíváme jednotlivé dílky.

Obrázkový návod na aplikace

Důležité upozornění:

Nesmíme zapomenout, že např. ručička musí být schovaná pod rukávkem, botička pod sukýnkou ...

... a ještě obrázek a kdo chce vyzkoušet, najde tady i jednoduchou šablonku, kterou jsem našla na internetu ...