Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaleidoskopy

13. 9. 2007

Kaleidoskopy

Na rozdíl od jiných technik, tato mě uchvátila tím, že jsem předem nedokázala odhadnout, jaký bude výsledek.  Asi jste taky naučené, že s látkou se neškaredí, ale řeže se maximálně úsporně.  A tak jen díky skutečnosti, že náš kurz vede lektorka, které věříme,  jsme se nebály rozstříhat 1,5 m látky tak, jak je vidět v galerii na obr.1 ...

Rada na začátek, než začnete šít

Na kaleidoskopy NIKDY neperte předem látku. Její původní impregnace drží tvar látky. Při hledání stojného vzoru je totiž důležité najít naprosto stejné čtverce, aby byl konečný výsledek co nejlepší.

 

Pracovní postup

  1. Z folie si vystřihneme základní čtverec 22,5 cm
  2. Na látce si najdeme vzor, který se nám líbí a který se 8x opakuje (takzvaný repeat)
  3. Folii přiložíme na látku na vybraný vzor a obkreslíme na ni tři záchytné body (lísteček, kytičku...), abychom pomocí nich našli 7 identických čtverců
  4. Vystřihneme všechny čtverce a položíme je na sebe. Vezmeme špendlík a postupně jím ve stejném místě propíchneme všechny čtverce. To samé uděláme ještě se dvěmi dalšími špendlíky. Tím se nám všechny čtverce přesně srovnají
  5. Pomocí pravítka a řezáku ořízneme přesahy čtverců tak, aby byly všechny opravdu identické. Pokud pracujeme opravdu precizně, budou odřezky minimální (cca 0,5 cm). Pokud je potřeba zaříznout víc, nic se neděje, pouze výsledné kaleidoskopy budou menší.
  6. Čtverce máme stále na sobě a postupně je rozřežeme na osm dílů (horizontálně, vertikálně a úhlopříčně) - z každého čtverce nám vznikneosm trojúhleníků (přesněji řečeno budeme mít před sebou osm hromádák po osmi identických trojúhelnících.
  7. Trojúhelníčky stejných rozměrů, které vznikly ze vzorované látky, vystřihneme také z podkladové látky - do každého bloku je potřeba 4 trojúhelníky.
  8. Vytvoříme si šablonu lichoběžníku, kterou si překreslíme na podkladovou látku. Rovněž potřebujeme 4 na každý kaleidoskop.
  9. Sešíváme k sobě nejprve trojúhelník kaleidoskopu a trojúhelník pokladové látky, pak další trojúhelník kaleidoskopu s lichoběžníkem z pokladové látky. Následně sešijeme obě tyto vzniklé části k sobě do první čtvrtiny bloku.
  10. Sežehlíme švy.
  11. Ze čtvrtin sešijeme poloviny a ty sestavíme do celého bloku.

8. Nyní vystřihneme z podkladové látky 32 trojúhelníčků stejné velikosti jako jsou trojúhelníčky kaleidoskopů (na každý kaleidoskop potřebujeme 4 trojúhelníčky)

Kde jsem udělala chybu já:

  • vyprala jsem látku, takže jsem měla velké problémy s tím, aby mé čtverce byly stejné
  • látku jsem vystříhala přesně podle obkreslého čtverce. Když jsem pak špendlíky srovnala  všechny čtverce, musela jsem dost řezat (možná víc jak 1 cm)
  • při vystřihování lichoběžníku jsem si neuvědovila, že se mi kaleidoskopy točí na dvě různé strany. Výsledkem bylo, že jsem měla jen jeden druh lichoběžníků a druhé mi chyběly.

Kaleidoskop 1

Kaleidoskopy na deku