Jdi na obsah Jdi na menu
 


Redwork

13. 9. 2007

Švadlenka č. 1/2007

Autorka Jana Lálová

„Redwork“ je termín, kterým se nazývá tradiční jednoduchá červená výšivka na bílém podkladu. Poprvé se objevila v Evropě v 19. století a do Ameriky se dostala v době občanské války ... Na jejím zrodu se podepsal objev stálobarevné červené vyšívací bavlnky, tzv. turecké. Později, někdy mezi roky 1910 až 1930, se po vynálezu stálobarevné modré bavlnky objevil „bluework“, někdy také zvaný „blue redwork“, protože používal stejné vzory ... Dnes dochází k renesanci červené výšivky a na internetu můžete nalézt mnoho klasických i moderních vzorů ... Některé současné autorky ve svém obdivu k antickým quiltům zajdou tak daleko, že svá díla schválně polijí čajem nebo kávou, aby jim dodali autentický antikvární vzhled

Poprvé jsem se s setkala s „redworkovým“ quiltem v Praze na PRAGUE PATWORK MEETING (galerie), ale až článek, který jsem si přečetla ve Švadlence mě „nastartoval“ k tomu, abych se porozhlédla po internetu. Rychle jsem zjistila, že české vyhledávače mi moc velký výběr nenabízejí, a tak jsem se vydala do světa.  Našla jsem jednak velké množství stránek, na kterých je možné objednat vzory i hotové výrobky, ale také pár adres, na kterých jsou krásné motivy volně ke stažení. Kdo má tvůrčího ducha, nechá se třeba jen inspirovat a motivy si nakreslí sám.

 

Nevím, jak rychle se pustím do nějakého dílka – láká mě to moc, ale chybí mi čas i na šití natož na vyšívání (mám už něco „odvyšíváno“, tak vím, kolik času to zabere, než je hotový malý kousek). Pokud se ale někdo budete chtít pochlubit vlastním „redworkem“ můžete mi poslat obrázek e-mailem nebo mi dát odkaz na své stránky, ráda se „pokochám“ :-)

 

A tady jsou slíbené odkazy :-))

www.grandmasatticquilting.com/Redwork.htm,

www.ladiesinred.org/

www.redwork.info

www.patternbee.com/

http://creativeribbons.blogspot.com/search/label/Redwork

www.advanced-embroidery-designs.com/html/category-redwork_1.html

www.sewterific.com/RoundtheWorld.htm

http://stitchitcheap.com/

www.thefamilyhistorystore.com/product_info.php?products_id=393