Jdi na obsah Jdi na menu
 


Watercolor

13. 9. 2007

Watercolor (neboli mozaika) je velmi efektní tradiční technika a u nezasvěcených vyvolává dojem neuvěřitelné pracnosti a představu dlouhých hodin strávených sešíváním jednotlivých čtverečků. Ano, i tak lze mozaikové quilty šít. Já bych ale ráda popsala jednoduchý trik, který práci výrazně usnadní. Sama jsem tento postup vyzkoušela a pro jeho srozumitelný popis jsem čerpala z časopisu Švadlenka (č. 2/2007)

Dobré rady na začátek

  1. Nejvhodnější pro mozaiku je květovaná látka, na které se ideálně střídají skupiny květů s volným pozadím zhruba v poměru 2:1. Pokud jsou květy na pozadí rozložené ve velkých rozestupech, počítejte s vyšší spotřebou. Pokud naopak pozadí téměř chybí, připravte si doplňkovou jednobarevnou látku v barvě pozadí.
  2. Pokud s mozaikou začítnáte, můžete si pro začátek vyznačit hrubý obrys požadovaného vzoru značkovačem na narastrovaný vlizelin.
  3. Nařezané čtverečky si nejprve roztřiďte na hromádky podle potisku - zvlášť "plnokvěté", zvlášť bez potisku a zvlášť s částečným potiskem giagonálním nebo rovným.
  4. Při vyplňování čtvercové sítě začněte nejprve místy, kde budeou čtverečky bez potisku, které budou tvořit pozadí. Pak si vyskládejte základní osnovu požadovaného tvaru ze čtverců s plným potiskem a nakonec doplňujte čtverečky částečně potištěné tak, aby tvořily pozvolný přechod mezi vlastním motivem a jeho pozadím.
  5. Čtverečky můžete přerovnávat tak dlouho, dokud nebudete spokojené. Nezapomínejte přitom na to, že obrázek vidíte včetně švových přídavků, tedy zkreslený.

Postup práce

  1. Květovanou, popřípadě i doplňkovou látku si nejprve nařežte na pruhy široké 5 cm.
  2. Pruhy nařežte na čtverečky 5x5 cm, můžete krájet i několik vrstev najednou, ušetříte si tím spoustu času a práce.
  3. Na vlizelínový čtverec s narýsovanou čtverečkovou sítí 5x5 cm začněte skládat nařezané čtverečky tak, aby vznikl požadovaný motiv.
  4. Srovnejte čtverečky co nejpřesněji podle vyznačených rovnoběžek a kolmic. Pak mozaiku přežehlete přes hedvábný papír (žehličku jen jemně přikládejte).
  5. Ve všech svislých spárách mozaiku postupně přehýbejte a na stroji sešijte.
  6. Švové přídavky v krajích jednotlivých čtverečků nastřihněte těsně k linii švu.
  7. Abyste docílily plochých švů, zpřehýbejte příčné spáry tak, aby byly rozstřižené švové přídavky ohnuty střídavě v řadách.
  8. Na stroji sešijte také všechny příčné mozaikové pruhy a střídavé přeložení rozstřižených přídavků si přitom dobře hlídejte.
  9. Ušitou mozaiku v líci rukou roztáhněte, uhlaďte a pak z rubu přes hedvábný papír z rohu do rohu přežehlete tak, aby švové přídavky ležely jedním směrem. Nakonec hotový mozaikový blok ořízněte a máte ho připravený k dalšímu zpracování.
  10. Přišijte vhodný lem, vypracujte sendvič, proquiltuje a došijte své dílko. A máte hotovo :-)

.

Watercolor v mém provedení :-))